Kam Davulu / Şaman Davulu binlerce senelik Türk inanç sisteminin en önemli unsuru olan Kamların, ritüeller esnasında kullandıkları enstrümanlardan biridir.
Kam Davulu saflığı, inançsal ve kültürel anlamda köklere bağlılığı sembolize eden, varlığıyla ve yaydığı titreşimle bolluk ve bereketi, huzuru, atalar kültüne bağlılığı beraberinde getiren kutsal bir enstrümandır.
Kamlar davullarını, ritüel esnasında geçtikleri diğer alemlerde Tanrıların onayları ve yönlendirmeleri doğrultusunda, kendi ruh dünyalarından gelen içsel yönlendirmeleri de katarak, eceliyle ölmüş hayvanların derilerinden ve yine aynı şekilde kendiliğinden kurumuş ağaçların gövdelerinden yapmaktadırlar. Davulların üzerindeki motiflerde de Türk inanç sistemine / mitolojisine ,Türk kültürüne, yaşayışına, tarihine dair unsurlar kullanılmaktadır.
Şaman Davullarını yapan kişinin o ulusa, inanç sistemine, kültüre ve bu inanç sisteminin bir unsuru ve tamamlayıcısı olan Türkçülük ideolojisine mensup olması gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu özellikleri taşımayan bir kişi bu işi sadece para kazanma hırsıyla yapan, Türk’e ait olmayan motifleri ve davul tiplerini çalışmaktan imtina etmeyen, dijital ortamda her istenen motifi çıktı alıp davulun saflığını ve ruhaniliğini bozacağını düşünmeden işlemeye yeltenen kişiler insanların inançlarını kötüye kullanmaya çalışan, inanç sömürücü, bu işi ticaret için yapan esnaftan başka bir şey olmayacaktır.
Kam Davulu yapmak inanç meselesi olduğu kadar, kan ve ruh meselesidir.
37 cm. , 60 cm. , 72 cm. , 1.5 m. ebatlarında çalışılmaktadır.
– Kam Davulunun Dış Kısmında Oğlak Derisi, Orbasın da ( Tokmak) Akça Ağaç ve Gerçek Deri
– İskelet ve Arkasındaki Tutma Kısmında Kayın Ağacı Kullanılır.
– Kam Davulu ( Şaman Davulu ) Ritüel aleti olmasının yanı sıra ritim çalgısı olarak da kullanılmaktadır.
Standart artı (+) şeklinde tutma yerinin yanı sıra, Ağaçlardan standart olmamak kaydıyla farklı şekillerde çıkarılarak yapılabilen otantik, hayat ağacı formunda tutma yeri de çalışılabilmektedir.
Erkan PETEKKAYA ve Yetkin DİKİNCİLER’in Başrollerinde oynadığı “DELİLER” Sinema Filminde kullanılan ve
1.8 metre boyuyla, bu formda dünyanın en büyük kam davulu çalışmasını yapmaktan onur duyuyorum.
Tarafımdan Yapılan ve 50. Ulusal Psikiyatri Kongresinde Sergilenen Şaman Davulu…
Bu bölümde şizofreni hastalığının tedavisi için gerçekleştirilen Kam Ritüellerinde kullanılan aletler sergilenmekte.
Şaman Davulu Çalışmam “Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni” Adlı Sergi Kapsamında
“İstanbul Harbiye Askeri Müze” ve “Ankara CERMODERN Kültür ve Sanat Merkezi”nde Sergilendi.
Not: Şizofreni tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri Kam (Şaman) Ritüelleridir. Kam Davulu’da bu ritüellerin gerçekleştirilmesinde gerekli olan en önemli araçlardandır.
72 cm. çapındaki şaman davulu çalışmam Dr. Ender SARAÇ ve eşi Benan SARAÇ hanımefendinin gerçekleştirdiği Durek VERRETT’in katıldığı organizasyonda kullanılırken.
Kızılay Karanfil Caddesi ve Bahçelievler 7. Cadde de Türk Kültürünü Yaşatmak ve Tanıtmak İçin Gerçekleştirdiğim Stant Çalışmalarım
You cannot copy content of this page